Pages

Thursday, August 27, 2009

it's happen again...

video

This video..actually, i want to dedicate to my most lovely daughter..Qaisara Husna Mohd Azrol, for being such a wonderful daughter to me..Sebenarnya, dia suka sangat kat nasyid ni, she love much!!bayangkan...perjalanan pulang dari Tg. Malim ke Tanjung Karang..dia asyik wish nak nasyid ni je...pastu, perjalanan balik dari Tg. karang ke Tg. malim...dia nak lg nasyid ni...pergh...naik hafal aku dibuatnya...hahahhah..takpe, jgn dia mintak lagu bukan2 udahle...

Berbalik pada tajuk entry hari ni..tak tau nak express camne..tp my husband dah betul2 marah...siap mention hari ni kalau jd lg, dia nak jumpa pengasuh tu...

Sebenarnya, time aku jemput husna dari nursery semalam..pengasuh tu mention lg dengan very politely...

pengasuh : mintak maaf le...husna kena GIGIT ..
Aku : kena gigit??(dgn blur2..)
pengasuh : aah...(sambil selak baju husna....dan tanda gigitan tu ada kat bwh tulang belikatnya)
aku : sapa gigit??
pengasuh : budak ni ha...(sambil tunjuk budak yg suka gigit tu...tgh tersengih=sengih pandang aku)..dah lama dia tak buat camni..
aku : hmm....semalam dia kena gigit gak kak...
pengasuh : ha....ye ke??
aku : hmmm...tak pe lah...(tak tau nak bg reaction camne)

lepas salam2 mama2nya...kami pun masuk ke kereta, reaction abah una....ni yg aku malas, part ni yg aku paling malas...sat lg tak pasal2 aku lak gaduh ngan abah dia..

Abah : ngape?
aku : hmm...una kena gigit lg...
abah : ha????kena lg??abis..ibu tak ckp apa2 ke kat pengasuh tu?
aku : nak ckp apa?budak yg buat..bukan tau apa pun...
abah : tak leh le camni...hari2 kena gigit...una, kenapa una tak lawan?
aku: apa lak ajar anak camtu??suka ke anak pukul2 org...gaduh2 ngan org??anak tu dah le garang...sat lg pandai pukul2 org...tak baik ajar anak camtu..
abah: takdelah...sat lg kang, abg pi jumpa je...
aku : nak jumpa sapa??budak tu??pe benda dia tau...budak kecik...
abah: bukan...abg pi jumpa pengasuh tu le...abah nak ckp..asingkan budak ni..suka gigit2 org..
aku : hmm...esok saya ckp le kat akak tu..

sambil2 tu...aku cuba berckp ngan husna...

aku : husna...sapa gigit una?
una : jamil...
aku : sakit tak?
una : sakit..
aku : lain kali...kalau dia gigit...una ckp, jgn le jamil...tak baik buat camni...sakit...
una : (ulang balik apa aku ckp...)
aku : hmm....

pagi td...on d way ke nursery, aku mention una...

aku : una...nanti kalau kwn tu gigit una lg...una ckp ngan dia, tak baik le awak buat camni..jgn le..
una : (seperti biasa...apa aku ckp..dia ulang balik..)

sampai je kat nursery :

pengasuh : una...ngape??
aku : dia ulang balik apa saya ckp...kalau kwn gigit lg, ckp le tak baik buat camni...
pengasuh : hmm..tu le, semalam masa dia kena gigit tu...dia mcm tahan sakit...
aku : (dlm hati aku...maunye tak sakit...sampai pecah darah!!..tp aku masih tak leh nak ckp apa yg husband aku pesan..)..tp kak, pg td bdn dia panas sikit...mcm nak demam...nanti kalau panas lg, akak bg ubat demam ni ye..
pengasuh : ok...nanti akak bg...

end of story, kalau budak tu gigit lg una hari ni...aku surrender kalau abah una sendiri ckp kat pengasuh tu...hmm...tak tau nak ckp camne, nak marah..budak kecik..benda dia tau kan??nak ajar anak aku protect diri..tak leh lak..sbb nanti dia pandai pukul2 org lak kan...seperti yg di mention oleh pengasuh tu..una tak pandai pukul org...mulut je riuh...mmg le kak oiii...dia sorang je kat rumah...kalau ada kakak dan abang, for sure dia hentak budak yg gigit dia tu..hahah.

una oh una...bdn una tembam sangat kot...tu sbb budak tu suka gigit una...hehhehe..what to do??tak pun budak tu syok kat una..hahhahaha....gile apa?

moral of the story, jgn le kita ajar anak kita perkara2 yang tak elok...belasah org ke..pukul2 ke..sepak2 ke..kalau dah masuk nursery ni, mmg mcm2 kepandaian baru yg dia dpt...bukan takat doa...lagu2..independence diri..malah, akal baru pun dia bwk balik..hergh!!kena banyak bersabar...

No comments: