Pages

Friday, August 21, 2009

Hadiah Malam Jumaat (Pengalaman Salih Al Mazi) dan luahan hatiku


Pada suatu malam bertepatan malam Jumaat Salih Al Mazi pergi ke Masjid jamik untuk mengerjakan solat subuh. Kebiasaannya ia berangkat Awal sebelum masuk waktu subuh dan melalui sebuah pekuburan. Di situ Salih Duduk sekejap sambil membaca apa-apa yang boleh mendatangkan pahala bagi ahli kubur memandangkan waktu subuh masih lama lagi. Tiba-tiba dia tertidur dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar beramai-ramai dari kubur masing-masing. Mereka duduk dalam kumpulan-kumpulan sambil berbual-bual sesama mereka. Al Mazy ternampak seorang pemuda ahli kubur memakai baju kotor serta tidak berkumpul dengatn ahli-ahli kubur yang lain. Dia duduk seorang diri di tepi kuburnya dengan wajah murung, gelisah kerana sedih.

Tidak berapa lama kemudian datang malaikat membawa beberapa talam yang ditutup dengan saputangan. Seolah-olah seperti cahaya yang gemerlapan. Malaikat mendatangi para ahli kubur dengan membawa talam-talam itu, tiap seorang mengambil satu talam dan dibawanya masuk ke dalam kuburnya. Semua ahli kubur mendapat satu talam seorang sehingga tinggallah si pemuda yang kelihatan sedih itu seorang diri tidak mendapat apa-apa. Dengan perasaan yang sedih dan duka dia bangun dan masuk semula ke dalam kuburnya. Tapi sebelum dia masuk Al Mazy yang bermimpi segera menahannya untuk bertanyakan keadaannya. "Wahai hamba Allah ! Aku lihat engkau terlalu sedih mengapa ?" tanya Salih Al Mazy. "Wahai Salih, adakah engkau lihat talam-talam yang dibawa masuk oleh malaikat sebentar tadi?" tanya pemuda itu. "Ya aku melihatnya. Tapi apa benda di dalam talam-talam itu?" tanya Al Mazy lagi. Si pemuda menerangkan bahwa talam-talam itu berisi hadiah orang-orang yang masih hidup untuk orang-orang yang sudah mati yang terdiri dari pahala sedekah, bacaan ayat-ayat suci Al Quran dan doa. Hadiah-hadiah itu selalunya datang setiap malam Jumaat atau pada hari Jumaat. Si pemuda kemudian menerangkan tentang dirinya dengan panjang lebar. Katanya dia ada seorang ibu yang masih hidup di alam dunia bahkan telah berkahwin dengan suami baru.Akibatnya dia lupa untuk bersedekah untuk anaknya yang sudah meninggal dunia sehingga tidak ada lagi orang yang mengingati si pemuda. Maka sedihlah si pemuda setiap malam dan hari jumaat apabila melihat orang-orang lain menerima hadiah sedangkan dia seorang tidak menerimanya. Al-Mazy sangat kasihan mendengarkan cerita si pemuda. lalu ia bertanya nama dan alamat ibunya ia dapat menyampaikan keadaan anaknya. Si pemuda menerangkan sifat2 ibunya. Kemudian Al Maizy terjaga.

Pada sebelah paginya Al Maizy terus pergi mencari alamat ibu pemuda tersebut. Setelah mencari kesana kemari beliaupun berjumpa ibu si pemuda tersebut lantas menceritakan perihal mimpinya. Ibunya menangis mendengar keterangan Al maizy mengenai nasib anaknya yang merana di alam barzah. Kemudian ia berkata :"Wahai Salih ! Memang betul dia adalah anakku. Dialah belahan hatiku, dia keluar dari dalam perutku. Dia membesar dengan minum susu dari dadaku dan ribaanku inilah tempat dia berbaring dan tidur ketika kecilnya." Al Maizy turut sedih melihat keadaan ibu yang meratap dan menangis penuh penyesalan kerna tidak ingat untuk mendoakan anaknya selama ini. "Kalau begitu saya mohon minta diri dahulu." kata Al maizy lalu bangun meninggalkan wanita tersebut. Tatkala dia cuba untuk melangkah si ibu menahannya agar jangan pulang dahulu.Dia masuk kedalam biliknya lalu keluar dengan membawa wang sebanyak seribu dirham. "Wahai Salih, ambil wang ini dan sedekahkanlah untuk anakku, cahaya mataku. Insya Allah aku tidak akan melupakannya untuk berdoa dan bersedekah untukya selama aku masih hidup." Salih Al Maizy mengambil wang itu disedekahkannya kepada fakir miskin sehingga tidak sesenpun dari seribu dirham itu yang tinggal. Dilakukannya semua itu sebagai memenuhi amanah yang diberi kepadanya oleh ibu pemuda tersebut.

Pada suatu malam Jumaat di belakang selepas itu, Al Maizy Berangkat ke masjid jamik untuk solat jamaah. Dalam perjalanan sebagaimana Biasa ia singgah di perkuburan. Di situlah ia terlena sekejap dan bermimpi melihat ahli-ahli kubur keluar dari kubur masing2. Si pemuda yang dulnya kelihatan sedih seorang diri kini keluar bersama-sama dengan memakai pakaian putih yang cantik serta mukanya kelihatan sangat gumbira. Pemuda tersebut mendekati Salih Al Maizy se raya berkata : "Wahai tuan Salih, aku ucapkan terima kasih kepadamu. Semoga Allah membalas kebaikanmu itu. " "Hadiah dari ibuku telah ku terima pada hari jumaat." katanya lagi. "Eh, Engkau boleh mengetahui hari Jumaat ?" tanya Al Maizy. "Ya, Tahu." "Apa tandanya?" "Jika burung-burung di udara berkicau dan berkata "Selamat selamat pada hari yang baik ini, yakni hari Jumaat." Salih Al Maizy terjaga dari tidurnya.Ia cuba mengingati mimpinya dan merasa gumbira kerana sipemuda telah mendapat rahmat dari Allah disebabkan sedekah dan doa dari ibunya.


p/s- aku dpt artikel ni dari my lovely sister...along, thank's for being such a wonderful, lovely sister for me..yg sentiasa memberi semangat semasa aku dlm keadaan lemah, sedih mengenangkan arwah anakanda tercinta..mmg sedih menerima hakikat ketiadaan anak yg ku kandung selama ini tiada di sisi...berpantang sorang2 dengan ditemani husna di sisi...tp aku harus terima hakikat, bangun dari kesedihan...sedih mmg sedih tp tak leh di ikutkan sangat..takut lain jdnya..

mungkin ramai di kalangan rakan-rakan blogger pelik kenapa aku tak pernah komen pasal arwah anakku di blog ini selepas luahan rasa hatiku di blog sebelum ni..biarlah semuanya menjadi kenanganku dan keluarga...aku tak pernah lupa pada arwah Qaid, tp aku tak nak share perasaan ni dgn sapa2 kecuali along dan my husband...sbb, nanti emosi aku akan terganggu...i cannot control my emotion, that's the fact....so aftar this, any question about arwah, i'm so sorry...saya tak leh nak jwb...sbb kebanyakan soalan yg diajukan kepadaku, akan membuat aku hiba..sedih...

bukan bermakna, aku tak leh terima takziah dari kwn2...tp kebanyakan soalan yg dilemparkan adalah seperti ni :

1) jie, awak kena tak postnatal blue??(just say it 'MEROYAN'...kan senang??)

2) camne arwah leh kena sakit jantung??

3) anak ko berapa bulan??takkan berapa bulan pun tak tau??

4) cerita sikit camne arwah sepanjang sakit tu...

for all the fuller out there...sensitif le sikit...i've lost my son!!bukan aku ni kehilangan kucing or binatang belaan...

juz dtg pada aku, ckp TAKZIAH...dah memadai...tp tak pe, life must go on...takkan aku nak sorok kat rumah tak nak jumpa org kan...lambat laun, kena keluar rumah gak...

aku semakin pulih...kerana aku di kelilingi org2 yg sentiasa memberi semangat dan galakkan kepadaku..thank's to all my family...mak..bpk..along...n my lovely husband. and daughter..i love all of you so much!!


1 comment:

AshAnas said...

kak jie mmg kuat semangat! life must go on kan kak... insya'Allah, Qaid tunggu akak kat syurga... bagi 'hadiah' kat dia selalu ek... mesti dia pun rindukan akak... wah, sedih plak... sayu sgt tp akak mmg sgt kuat...