Pages

Monday, June 29, 2009

Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so kami mkn kat tg malim je..

26 Mei 2009 -
bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day period...masyaAllah...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8 months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law..(x nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh...so aku bergegas ke klinik kesihatan...staff nurse scan...(dr.kursus masa tu katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di seluk..dikorek...papsmear...sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui...

27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia...ambik husna, bwk baik tg karang

28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba normal...tp husbang aku prefer operation...tak sanggup tgk aku sakit bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu

29 Mei 2009-
berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku thik positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa Husna...rindu sangat kat dia

30 Mei 2009
duduk rumah mak...lepak2...ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke tg malim..masih sakit...

lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg untuk antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang....ooo...ini dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....

1 June 2009-
aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33 minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad bersalin...menjelang mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room

2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg menemani aku...push....push....aku teringat pesan along..push masa rasa sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat bersalin dan ALHAMDULILLAH...aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg (33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....

waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku dilahirkan pramatang...tu sbb dr ckp mcm tu...

3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr.pakar kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum ada susu..aku cuba...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ketua yang berani menegakkan kebatilan...

4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr.pakar di sana..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp kecil) dan injap jantung tersumbat....aku ttp tabah menghadapi dugaan ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr. pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk minor operation

5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin banyak...ALHAMDULILLAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...

6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa...buka ICU lg...ini satu pembaharuan...tp masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti biasa...

7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku mendukungnya...berzikir....beratib....makin sihat...

8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!...sabar ye sayang ibu...bertahan ye...

9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...

10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah cerdik...dah boleh berdikari...Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya....kakak kena mengalah ye sayang...

11 June 2009-
Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital

12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg ambik untuk balik..bertungku...mkn nasi panas...n etc...tp aku tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa sempurna berpantang....janji aku ttp berada di sisi anakku...

13June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye

14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh tu...packing brg

15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan....pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...

on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon, mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini satu petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa diaorg careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku untuk di tahan di wad...17 June akan di operation...kenapa diaorg ni teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan bertahan????aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak aku sakit...aku menangis sebegini teruk....

16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga di bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia ckp Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk operation...sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak bila di operation...so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg dia naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2 minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...

17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc susu aku...every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati

19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH

20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkanlah urusan kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!

21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela...Demi kesihata anakku

22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44 kg....alhamdulillah...Qaid...bertahan ye...4 kg lg sayang...

23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus asa..terus memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad

24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang jaga..senang bersalin...

11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02 (deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil ini...terus dia nangis mcm biasa....

tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia lahir...untuk pemerhatian rapi...

aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH

ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke atas anakku...

25 June 2009-
aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau

pkl 8 pg-
perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat baby2 yg sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU uji terhadapku....adahkah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat menghibakan hati ku....

menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl 8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...

kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2 mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di sisi....Qaid...bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...

26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat takut dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya...aku nak sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...

menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fgiht lansung katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat bergelen gelen...babyku pramatang...masih dlm hari..mana dia mampu n sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih kecil..antibody dia sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN, KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN...aku tak kisah, cacat ke...sumbing ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak sanggup dia tinggalkan aku...

tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya....Qaid...bertahan nak...ibu ada teman Qaid

bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu bertahan....aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku, berdoa...berdoa...pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2 anakku...di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk, mak...mulia sungguh hatimu....

aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut...ibu teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak mana...asalkan anakku selamat...

ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk...dia memaklumkan pd kami...kuman itu dah merebak ke ginjal anakku...anakku tak kencing..tak berak..perut makin membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...ya allah....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa anakku..jg lah di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan ku, kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan hilang pedoman....hilang kewarasan...pabila melihat anakku sedemikian rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt mengurangkan kekembungan bayiku itu...

aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus berfikiran positif..aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat...aku terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya rasa...Qaid....ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...

menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd anakku...kemudian..setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd suamiku...bahawa...usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air sahaja...aku bersyukur...bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ anakku...

selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK...TAK NAK MASUK KE TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm tu...tak sampai hati...

kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku terus berlaki ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI...TAK ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus pdnya...kemudian..aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng....Ya ALLAH....Qaid...anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid....ibu sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup nak...Qaid...kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku sekali???Qaid...........

aku terus pengsan....lemah....adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...

suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..

menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua ini...ya...hakikatnya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan....aku redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku...aku begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku seperti tidur...senyuman dibibirnya....begitu comel wajah anakku..begitu tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya rahmatmu ini...aku bersyukur...anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium..cium jenazah anakku tanpa henti...

sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya di jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku...dari mula aku menerima berita Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan dirinya...meninggalkan dirinya kesorangan...jdkanlah kisah aku sebagai kekuatan korang....

ku lihat..semua staff nurse menangis...dr.sumi pun begitu..aku ucapkan terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di bawah jagaan mereka..

ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan jenazah...dikafankan..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah sekecil itu...begitu suci...tersenyum...putih bersih...ya ALLAH...berilah kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH

menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2 iparku telah menyiapkan segala kelengkapan...jenazah anakku diletakkan di atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala pakaiannya..kelengkapannya...yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa hatiku ya allah...

along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk jenazah anakku...

suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli keluarga suamiku dari kedah..

sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba...pabila merasa susuku bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak susu...aku memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul..ini bukan mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur, eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak.....adik kakak dah tak de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??

kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan hatiku....sabar...sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas, aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap je allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar...ini semua dugaan...air mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku pilu...hiba..sedih...tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...

kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU KETUA...PEMIMPIN...INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA NANTI...amin....amin...ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku tak mampu menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan..sahabat2 handai...kemudian, aku diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir....aku berjalan ke aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa anakku sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian, secara tiba2...aku berzikir pd jenazah Qaid...SUBHANALLAH...WALHAMDULILLAH..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia menangis...mengigau....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddddddddddddd......

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi kubur arwah opah...aku bersyukur....sekurang kurangnya Qaid tak sendiri...nyang ada menemani Qaid..

Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid ya ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak pernah biarkan dirinya kesorangan....aku REDHA ya ALLAH...aku REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...

Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid, jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah, ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....

Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...

QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY

ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid

57 comments:

danishahumaira said...

smg arwah ditempatkan dikalangan org yang beriman dan beramal soleh. Al Fatihah

CiNta mYra said...

sedihnyer.. mg awk kuat menghadapi hari² yg mendtg & mg arwah Qaid ditempatkan di kalangan org² yg beriman. Al-Fatihah.

ummumishkah said...

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.. pastinya little qaid berada dibawah penjagaan Allah, kita yang masih bernyawa ni moga dapat terus memberikan kasih sayang utk wajah2 tersayang disekelilling moga. Moga sister masih dapat terus pertahankan kesabaran... sememangnya semuanya milik Allah.. kita hanya dipinjamkan akan ni'mat2nya.. al-Fatihah!

Lya said...

Qaid tenang di sana...itu sudah pasti..Amin ya rabbal alamin

nazeemamohamedyusof said...

Takziah ke atas mu sahabat ku...
Tabah kan hati, Allah menguji sebenarnya adalah kekuatan mu... Insyaallah hari nie ALLAH menduga pasti DIA akan beri yang lebih baik dimasakan akan datang. Ku turut berdoa agar satu yang diambil dari mu diberi ganti dua kepada mu... Sabar lah mohon lah kekuatan dari Allah.... Allah pasti membantu mu sahabat

HAIZAN said...

ujie..redhakan pemergian Qaid..tempatnya sudah tentu di syurga menanti ibunya..sekurang-kurannya ujie dah ada anak yg menanti di sana x mcm aku ni yg masih lagi menanti-nantikan kehadiran seorang anak yang akan mendoakan ibubapanya...walaupun aku belum pernah merasai saat menjadi seorang ibu namun aku amat memahami erti "kehilangan" itu..tabahkan hati ye jie...

masz_73 said...

AlFatihah... tabahkan hatimu menghadapi dugaan Allah ini, hidup mesti diteruskan dan yakinlah.. bahawa Allah itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang amin... salam takziah...

KOALAJEPONG said...

jie...sebagai ibu, aku sgt memahami perasaan ko...mcm mana pon, ko kena kuatkan semangat utk menghadapi ari2 yg mendatang...ko masih mempunyai kwn2 utk memberi sokongan...maafkan aku krn tdk berkesempatan melawat...Al Fatihah...

MaDaM LiEzA said...

AL Fatihah buat arwah Qaid... pasti ade hikmah di ats semua yang terjadi.... tabahkan hati....

Faradilawati bt. Ahmad said...

AL Fatihah buat arwah Qaid...
Dia sentiasa menantimu dipintu syurga...
tabahkan hatimu wahai sahabatku....

Suki Cida said...

salam takziah...

walaupun saya bakal bergelar ibu, tapi saya dapat rasakan apa yang awak rasa... awak dan suami sangat cekal...Arwah Qaid sangat beruntung memiliki ibu ayah sekuat awak dan suami... saya percaya ada khimah di sebaliknya...

Hasra_Razali said...

Al-Fatihah buat arwah Qaid..
Sesungguhnya syurga mmg utk nya...
Buat ibu, percaya lah...Qaid juga sangat menyayangi ibu yg amat tabah menghdapi semua ini....:-((

NuRuL aka cHe OwN said...

jie... setiap apa yang terjadi ada hikmahnya... Qaid bahagia disana di sisi ALLAH swt ... tabahkan hati menghadapi dugaan ALLAH .... ko masih ada Husna yang perlukan kasih sayang ko dan azrol....takziah dari aku...Al-Fatihah

Haizal said...

Ujie tabah dan kuatkan hati..Allah lebih menyayangi Qaid..Sememangnya Arwah Qaid ditempatkan di kalangan orang beriman..Al Fatihah

ibu_arifa said...

salam kak Ujie. saya baru pas baca citer kak ujie nih. sedih dan menangis saya pun. sungguh berat dugaan yg kak Ujie terima nih. saya pun tumpang simpati. saya harap kak Ujie bersabar byk2 yer.. ingat yg Qaid dok tunggu kita kat 'sana'. Nanti jumpa Qaid kat sana. saya dulu2 pun selalu fikir mcm tu bila teringat kandungan saya yg pertama dulu.
semoga ALLAH bagi kak Ujie kekuatan dan ketenangan utk menempuh dugaan ni yer.

Ummi Salsabila said...

sebaknye..:((takziah kpd akak sefamily..Al fatihah untuk arwah Qaid..

siti nurbaiya said...

insyaAllah, Allah know best, pray for your happiness, Qaid will be waiting in heaven..

NaDiaH SiDeK said...

smg tabah menghadapi ujianNya. insyaAllah ada hikmah di sebaliknya..

nza said...

salam..berat mata memandang berat lg bahu memikul...doa akak moga tabah n kuat..ingatlh QAID adalah saham yg dikurniakn ALLAH utk ibubapanya diakhirat nnti....hnya org yg trpilih shj yg mmpu mmemiliki saham itu..al-fatihah....

nikhazifah said...

salam tahziah.menitis air mataku baca kisahmu..tabahkan hati..dia adalah tabunganmu di sana nanti..

AiNeRzA said...

salam kak ujie...sabar bebanyak...semua ini ader hikmahnya...yang pergi tetap pergi...kita yang hidup sentiasa mendoakan yang terbaik baginya...

Intan said...

Salam takziah Jie...

Qaid sudah pasti di berada di Syurga sekarang dan sedang menunggu ibu dah ayahnya sambil tersenyum di sana.

Menitis air mata Intan membaca entry nie...semoga Jie tabah dan sabar di atas pemergian Qaid ye.

Al-Fatihah.

AshAnas said...

Kak Ujie... Ku pinjam ketabahan dan kekuatanmu.... Berat mata yang memandang, berat lagi bahu akak memikulnya... Kisah akak buat saya insaf dan bertambah2 sayang saya pada anak saya... saya kat ofis, menangis bc kisah akak... al-atihah utk arwah Qaid, takziah buat akak sekeluarga... Qaid tunggu akak di Syurga...

zue_annie said...

salam kak jie..moga bnyak bersabar n redha..arwah Qaid sedng menti dipintu syurga..alfatihah

keloncot said...

Salam Takziah Ujie..
sungguh berat dugaan.. sabar sahaja yang mampu diberi kerana setiap yang hidup pasti kembali kepada ALLAH, dunia ini pinjaman semata...

Al-fatihah untuk Qaid..

rieda96 said...

menangis tersedu2 sy membaca kisah awak. sdgkan anak saya tarik sawan masuk wad pun sy bagai hilang akal. apatah lagi dugaan y macam ni. smg awak tabah.. awak sudah ada saham di sana.. tuhan lebih syangkan qaid.

Mama-Danish & Sarah said...

takziah utk jie sekeluarga.. semoga roh arwah Qaid dicucuri rahmatNya...Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita hambaNya..Harap jie redha dan tabah menerima ujian ini..

*Azie* said...

akak sabarlah..mungkin ada hikmah di sebalik apa yg terjadi...al fatihah buat qaid

E.L.I.Z.A said...

salam kak jie,
tabah sungguh kak jie dgn dugaan ini..sy teramat la sedih bila baca kisah Qaid..semoga Qaid dilindungi dan ditemani ALLAH selalu amin amin amin

naurah makwa said...

sabar yer kak..Tempat anak akak mmg dah pasti di syurga..dia tenang di sana..

10 said...

Alfatihah utk arwah qaid... semoga awak tabah menghadapi suma dugaan ini... Allah dh tentukan yg terbaik utk kita... sabar byk2 ye...

kakyong said...

salam kenal & salam takzah,

tak terkata sayu hati & sebak,,,
semoga tabah ya ummi qaid..

Noy said...

Salam Takziah Ujie.berat dugaan Ujie.Sesungguhnya Qaih akan menanti Ujie di pintu Syurga...Amin...

Salam sayang dari Brunei

Mama_Aqish said...

salam takziah...kuatkan semagnat ye....hidup penuh dengan dugaan...semoga tabah

c-idah said...

salam perkenalan...

takziah sy ucapkan..
semoga tabah menghadapi hari2 mendatang..
kuatkn semangat!!

hiba sy membacanya..
semoga arwah damai disana..

al-fatehah...

mummy_ayu said...

salam kenal...tersedu sedan saya membaca entry awak...ujie.
semoga awak & family tabah menghadapinya...really sad for u..takziah dari kami sekeluarga.
semoga arwah qaid bahagia di sana, and he'll wait for u di pintu syurga..
saya rasa dia tahu betapa awak menyayangi dia...waktu tulis komen nie saya still sedih, pahal saya baca cita tu semalam...
be strong ye!

Mummy Dasy said...

Slam kenal..
Al-Fatihah untuk arwah ssemoga Ujie tabah menghadapi dugaan..
tp berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul

Putra Mama said...

Takziah buat Kak Ujie sekeluarga..

x sanggup nak baca smpi habis sbb sy pun pernah ddk kat wad SCN tu n boleh bayangkan keadaan anak kiter kat situ..

salam perkenalan..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam ujie..
smoga u tabah dgn dugaan ini.. Allah tak akn menguji hambaNya yg tak tertanggung dgn ujianNya.. byk2 b'doa dan b'sabar..pasti Qaid tnggu ibu & ayh nya di syurga..

p/s: i dlu pun suke nama Qaid.. memule plan nk letak nama Qaid Eiymann Nazrin..tp, last2 tukar jd E'izz Eiymann Nazrin..

busyuksayang said...

ini dugaan buat u & family...sabar ya uji...Tuhan takkan datangkan ini jika Dia tahu kita tak mampu...pasti ada hikmah di sebaliknya :(

p/s : al fatihah buat arwah Qaid...moga tenang hendaknya dia di sana

Rifqi Zuhairi b Ahmad Zamirudin said...

Salam...semoga awk tabah hadapi dugaan ini...sabar dengan ujian Allha swt...Qaid akan tngu awak diSana nti...

♥Hernee Nazir♥ said...

salam kenal..

smoga tbh mnghadapi dugaan hdup ini..sy dpt bygkn prasaan awk..
sbr ye..Qiad mnunggu awk n hubby di pntu syurga..

Linda said...

Ujie,tabahkan ati utk teruskan hari mendatang demi Husna..arwah anakmu, kita sudah pasti tempatnya di sisi Ilahi...

Insyallah, dia akan menolong ibubapanya di sana kelak...

daku sendiri mengeletar membaca catatanmu..terasa berat yg amat..bak kata org, berat yg melihat berat lagi yg memikul...tabahkan atimu!!

shahliza94 said...

arwah masih putih, suci dan tidak dicemari dosa. memang syurga tempatnya. memang benar, kata ustaz itu...dia yg akan memimpin ibu ayahnya ke syurga...tabahkan hati..

AniZa said...

salam perkenalan....

sedey baca kisah awak... kte senasib penah mengharungi kisah sedey bersama ank2 yg sakit... ibu yg kuat mesti tabah kn... semoga awak tabah dgn dugaan ini... Qaid sedang menanti awak di syurga... sabar & tabah yea... :)

eiNa said...

takziah untuk awak sekeluarga.. sedihnya sya baca..awak sungguh kuat dlm menghadapi dugaan drNya..

Ahliahnizam said...

Sabar dan redha itu sebaik-baik perkara, Insya-Allah.

Al-fatihah untuk Qaid ......

Mrs. Adz said...

sedihnya..macam mane la nak hadapi semua ni..berat mata memandang berat lagi bahu memikul..yang mampu ummiesya katakan hanyalah bersabar dan tabah..moga Qaid tunggu ibu dan ayahnya di syurga nanti..dulu ummi pernah keguguran masa anak yang sulung..memang sedih..Allah tak akan menguji umatnya jika ia tak mampu menghadapinya..

Al-fatihah untuk Qaid..

Momma Mia said...

Salam takziah jie...

Kisah jie bebenar menyentuh hati & sebak momma diopis nih. Semoga tabah & sabar ek. Insafnya saya baca kisah jie. Terima kasih Jie sbb sudi berkongsi.

al-atihah utk arwah Qaid.
Janji Allah, Qaid sudah pasti di Syurga dan menunggu ibu dah ayahnya sambil tersenyum di sana. Hikmah utk Jie sefamily.

Ummu Syahid said...

Sabar laa yea.. semoga awak jadi seorang yang tabah...

| eus | said...

salam kenal.. juga salam takziah!

sdeh sguh!.. ALLAH dtgkn ujian pd hambanya dengan pelbagai cara.. terima lah dugaan ini.. yang pasti, QAID menunggu kamu disana! ade yg akan pimpim mu kelak..

sy sbg pembaca, terasa sgt peritnya dugaan ini.. tabah la wahai sahabat.. ini yg terbaik utk kamu sekeluarga!

aqis090209 said...

semoga kak ujie tabah dan diberikan kekuatan menghadapi ujian ini.. arwah qaid pastinya tenang di sana..

Jiey^Mien said...

salam perkenalan..
Al-Fatihah buat Qaid..
InsyaAllah dia menunggu ibunya di sana..

HeroAjil ^ HeroinUsj said...

salam..
al-fatihah tuk arwah..

aida said...

Saya baru terbaca cerita uji. Ada kawan hantar to my email. Takziah, rasanya tak terlambat walau sudah hampir setahun.

Bila baca cerita uji, hati terdetik apa akn berlaku pada saya if anything happen to my daughter yg baru 4 bulan. Sedih kan..tp lumrah hidup pasti mati akhirnya. Tabah dan redha yg paling penting, tp tabah kah kita, redha? atau hanya pasrah.

Me WaNiNa said...

Al-Fatihah buat Qaid...Tersentuh hati saya baca kisah awak...Kisah awak membuatkan saya lebih menghargai segala kurniaan yang Allah S.W.T berikan terutamanya anak...walaupun kita tidak saling mengenali,tapi kisah awak ni cukup membuatkan saya menangis teresak-esak...cycingra

I'm Wanny Shafie said...

puan..xsedar mengalir airmata saya membaca pengalaman yang amt berharga ini..semoga tabah dan terus tabah..satu kisah sayu ibu yang sgt menyentuh hati..semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman...sungguh tabah, semoga perjuangan sang ibu membawa puan ke syurga..saya percaya, kisah ini adalah menguji kesabaran puan dan ianya adalah satu tiket untuk puan ke syurga,..recover soon..!!

-ummi syaurah-